MANZARA KOMPOZITSIYASINI CHIZISHGA O‘RGATISHNING ZAMONAVIY TAKOMILLASHTIRISH YO‘LLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada umumta’lim maktablarining 5–7-sinf o‘quvchilariga manzara kompozitsiyasini chizishni o‘rgatishning amaldagi holati tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida tasviriy san’at ta’limining metodik asoslari, xalqaro tajriba hamda O‘zbekiston Respublikasida joriy etilgan milliy o‘quv dasturining mazmuni o‘rganildi. AQSH, Buyuk Britaniya, Yaponiya va Finlyandiya maktablarida tasviriy san’at ta’limini tashkil etish tajribasi qiyosiy tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari manzara kompozitsiyasini o‘rgatish samaradorligi dars soatlari hajmi, o‘qituvchilarning metodik tayyorgarligi va zamonaviy pedagogik texnologiyalardan foydalanish darajasiga bog‘liqligini ko‘rsatdi. Maqolada tasviriy san’at darslarida loyiha asosida o‘qitish, plener mashg‘ulotlari, integratsiyalashgan ta’lim hamda axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning badiiy-ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilgan