MUSTAQILLIK DAVRI O‘ZBEK SHE’RIYATIDA MILLIY G‘OYA, BADIIY TAFAKKUR VA POETIK YANGILANISH TAMOYILLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada mustaqillik davri o‘zbek she’riyatining g‘oyaviy-badiiy mazmuni, poetik yangilanish jarayonlari hamda milliy tafakkur bilan bog‘liq estetik xususiyatlari tahlil qilinadi. Mustaqillik yillarida o‘zbek adabiyotida inson shaxsi, milliy o‘zlik, tarixiy xotira, Vatan, istiqlol, ma’naviy uyg‘onish kabi tushunchalar she’riy tafakkurning yetakchi yo‘nalishlariga aylangani asoslab beriladi. Maqolada istiqlol davri she’riyatida an’anaviy poetik shakllarning yangicha mazmun bilan boyishi, ramziy-majoziy ifoda, falsafiy mushohada, lirik qahramon ruhiyatidagi erkinlik va mas’uliyat tuyg‘ularining kuchayishi ilmiy jihatdan yoritiladi. Shuningdek, mustaqillik davri she’riyatida badiiy obraz, poetik til, uslubiy izlanish va janriy yangilanish masalalari ham tahlil qilinadi.