“BOBURNOMA” MATNI PARALLEL KORPUSINI YARATISH MASALALARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada “Boburnoma” asarini zamonaviy raqamli va lingvistik texnologiyalar asosida o‘rganish masalalari tahlil etiladi. Xususan, raqamlashtirish, korpus lingvistikasi, parallel matnlar yaratish, sun’iy intellekt va mashinaviy o‘rganish usullarining qo‘llanilishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Asarning lingvistik, tarixiy va madaniy qatlamlarini kompleks tadqiq etishda elektron korpuslarning ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, parallel korpuslar yordamida tarjimashunoslik, qiyosiy va chog‘ishtirma tilshunoslik sohalarida yangi ilmiy natijalarga erishish imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada “Boburnoma” asosida yaratiladigan korpusning nazariy va amaliy ahamiyati, uni shakllantirish bosqichlari hamda metodologik tamoyillari yoritilgan.