,,SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDAGI TARIXIY SHAXSLAR VA JUG‘ROFIY NOMLAR (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Alisher Navoiy ijodining muhim qismi bo‘lgan “Xamsa” turkumiga mansub, uning so‘nggi dostoni — “Saddi Iskandariy”da  talmeh san’ati tahliliga bag‘ishlanadi. Falsafiy-ijtimoiy masalalarni yoritishda va badiiy g‘oyalarni chuqurlashtirishda shoir tarixiy va diniy shaxslar hamda muhim voqealarga mahorat bilan murojaat etgan. Bulardan so‘ng ko‘rishimiz mumkin bo‘lgan yana bir  narsa-bu adibning falakiyot ilmidan ham voqif ekanligidir va asar davomida turli koinot jismlarining tilga olinishi so‘zimizning yaqqol dalili bo‘la oladi.. Jumladan, bu talmehlar vositasida Alisher Navoiy o‘zining hayotiy qarashlari, ichki kechinmalari va ijodiy pozitsiyasini yanada aniqroq va teran ifodalagan. Maqola davomida ushbu talmehlardan ayrimlari ilmiy tahlil asosida yoritib beriladi.