XIVADA MATBAA ISHINING SHAKLLANISHI VA UNING QORAQALPOG‘ISTON BILAN MADANIY ALOQALARI TARIXI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Muhammad II davrida Xiva hududida shakllangan tipografiya va kitobat madaniyatining rivojlanishi hamda uning Qoraqalpog‘iston hududidagi madaniy jarayonlarga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda xattotlik, kitob bezagi, arab yozuvi asosidagi matnlarni ko‘paytirish usullari va ularning Qoraqalpog‘iston hududida ilm-ma’rifat tarqalishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, tarixiy manbalar asosida Xiva va Qoraqalpog‘iston o‘rtasidagi madaniy aloqalar hamda tipografiya san’atining mintaqaviy taraqqiyotdagi ahamiyati ochib beriladi. Maqola natijalari milliy madaniy merosni o‘rganish va saqlashda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.