PSIXOLINGVISTIKANING TIL O‘ZLASHTIRISH VA TIL TA’LIMIDAGI NAZARIY-AMALIY AHAMIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Psixolingvistika insonning tilni qanday o‘zlashtirishi, og‘zaki va yozma tilni qanday ishlab chiqarishi va qabul qilishi haqida bir qancha nazariyalarni taqdim etgan. Bu nazariyalar til o‘qitish sohasida qo‘llanilib kelmoqda. Ba’zi mutaxassislar ushbu nazariyalarni til o‘qitish metodlarini ishlab chiqishda asosiy nazariya sifatida ishlatishadi. Bu psixolingvistik yondashuv deb nomlanadi. Psixolingvistik yondashuv o‘rganishni shaxsiy kognitiv jarayon sifatida ko‘rib, keyinchalik uni ijtimoiy o‘lchovga ko‘chiradi. Mazkur yondashuv asosida psixolingvistik nazariyalarga asoslangan ba’zi metodlar ishlab chiqilgan, masalan, tabiiy metod, umumiy jismoniy javob metodi va sujjestopediya metodi. Ushbu metodlar insonning ona tilini (birinchi tilni o‘zlashtirish) qanday o‘zlashtirishi, ikkinchi yoki uchinchi tilni (ikkinchi tilni o‘rganish) qanday o‘rganishi, tilni qanday qabul qilishi (tilni qabul qilish) va tilni qanday ishlab chiqarishi (til ishlab chiqarish) kabi psixolingvistik tamoyillarni qo‘llaydi.