ILMIY MATN SHAKLLANISHIDA KOGNITIV BAHOLASH VA NUTQIY TA’SIR OMILLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy tilshunoslikda antropotsentrik yondashuv asosida matn, diskurs va interdiskurs tushunchalarining o‘zaro munosabati tahlil qilinadi. Ilmiy matnning shakllanish jarayoni kognitiv-nutqiy faoliyat sifatida qaralib, unda kognitiv baholash va intellektual ekspressiyaning o‘rni asoslanadi. Shuningdek, ilmiy diskursda nutqiy ta’sirning argumentatsiya orqali namoyon bo‘lishi, bilimlarning kommunikantlar o‘rtasida uzatilishi va o‘zgarishi masalalari yoritiladi. Maqolada ilmiy matn faqat til birligi emas, balki intellektual-emotsional faoliyat mahsuli sifatida talqin qilinib, uni tahlil qilishda fanlararo yondashuvning ahamiyati ko‘rsatib berilgan.