SALTIKOV-SHCHEDRIN BADIIY NASRIDA «SODA KULGI» ASOSIDAGI IKKI OLAMNING SHAKLLANISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Saltikov-Shchedrinning «sodda» kulgisi ochiq, quvnoq kulgi emas, balki tiyilgan, yashirin kulgi bo‘lib, ko‘pincha ironiya, sarkazm yoki achchiq tabassumga aylanadi. U tasvirlangan haqiqatning tragizmini aks ettiradi va nasrning tanqidiy, fosh qiluvchi xarakterini kuchaytiradi. Kulgili ikki olamlik esa matnda ikki qatlamning mavjudligini bildiradi: tashqi jihatdan kulgili,  ichki jihatdan esa jiddiy, tragik. Yozuvchida kulgili obraz og‘riq, qo‘rquv va umidsizlik tuyg‘usi bilan uyg‘unlashadi, natijada kulgi chuqur ijtimoiy va axloqiy tahlil vositasiga aylanadi.