ODIL УOQUBOV ASARLARINING TURKCHA TARJIMASIDA FRAZEOLOGIZMLARNI BERISH MASALALARI: (“DIУONАT” АSАRI MISOLIDА) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada badiiy asarlarda frazeologik birliklar, xususan, maqol iboralarni tarjima qilishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotning maqsadi – badiiy matnlardagi maqol va iboralarning tarjima ekvivalentligini ta’minlashda uchraydigan lingvomadaniy to‘siqlarni aniqlash hamda ularni bartaraf etishning samarali strategiyalarini ishlab chiqishdir. Ishda qiyosiy-tahliliy usullar qo‘llanilgan. Natijada iboralarni tarjima qilishda ekvivalentlik (adekvatlik), muvofiqlik va nomuvofiqlik kabi tarjima usullarining samaradorligi asoslab berildi hamda badiiy matndagi iboraviy yo‘qotishlarni qoplash mezonlari taklif etilgan.