JAHON ADABIYOTIDA KASALLIKLAR TASVIRI VA ULARNING LINGVOPOETIK, IJTIMOIY-FALSAFIY TABIATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada jahon adabiyoti namunalarida kasallik, epidemiya va ruhiy patologiyalarning badiiy-estetik aks etishi, ularning lingvopoetik va ijtimoiy-falsafiy tabiati tadqiq etilgan. Tadqiqot davomida antik davrdan boshlab hozirgi zamon adabiyotigacha bo‘lgan davrda xastaliklarning shunchaki tibbiy holat emas, balki jamiyat inqirozi, ma’naviy tanazzul va ekzistensial qo‘rquvlar metaforasi sifatida kelishi qiyosiy-tipologik metodlar yordamida tahlil qilingan. Maqolada M. Fuko va S. Sontag nazariyalari asosida Gomer, J. Bokachcho, A. Kamyu, F. Dostoyevskiy, E. Po va O. Henri asarlaridagi kasallik simvolikasi tizimlashtirilgan va maxsus tahliliy jadval orqali ko‘rsatib berilgan.