O‘ZBEK VA QORAQALPOQ TILLARINING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARINI QIYOSIY O‘QITISHNING NAZARIY-AMALIY ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va qoraqalpoq tillarining lingvomadaniy xususiyatlarini qiyosiy asosda o‘qitishning lingvistik, psixolingvistik va lingvodidaktik asoslari ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Qardosh turkiy tillar o‘rtasidagi fonetik, leksik va grammatik o‘xshashliklar hamda farqlar milliy-madaniy omillar bilan bog‘liq holda ko‘rib chiqilgan. Kommunikativ kompetentsiyani shakllantirish va interferensiyani bartaraf etishda qiyosiy metodning ta'lim samaradorligiga ta'siri eksperimental natijalar asosida asoslangan. Lingvomadaniy yondashuv asosida tayyorlangan o‘quv materiallari o‘quvchilarda tezroq va mustahkamroq bilim shakllanishiga yordam berishi aniqlangan.