ADABIY MATNNI O‘QITISHDA GENDER MASALASI: NAZARIY VA AMALIY YONDASHUVLAR (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada adabiy matnni o‘qitish jarayonida gender masalasi nazariy va amaliy yondashuvlar asosida kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida o‘quv dasturlari va darsliklarning kontent-tahlili, qiyosiy adabiy tahlil hamda dars jarayonlari kuzatuvi metodlaridan foydalanildi. Natijalar adabiy ta’lim jarayonida mavjud genderga oid yashirin me’yorlar o‘quvchilarning matnni talqin qilish imkoniyatlarini cheklashini ko‘rsatadi. Shu asosda genderga nisbatan muvozanatli yondashuvni ta’minlovchi, nazariy va amaliy jihatlarni uyg‘unlashtiruvchi didaktik model taklif etiladi.