TIL VA QADRIYATLAR O‘ZARO MUNOSABATI: LINGVISTIK DUNYOQARASHNING AKSIOLOGIK KOORDINATALAR TIZIMI DOIRASIDA SHAKLLANISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada lingvistik dunyoqarashning shakllanishi va uning aksiologik koordinatalar tizimi bilan uzviy bog‘liqligi kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda til birliklarining leksik-semantik tuzilmalar, grammatik kategoriyalar, paremiologik resurslar hamda diskursiv amaliyotlar darajasida namoyon bo‘ladigan aksiologik komponentlari ochib beriladi. Inson tafakkuri va til o‘rtasidagi munosabatlar kognitiv lingvistika va lingvokulturologiya nuqtayi nazaridan izohlanib, qadriyatlar tizimining til orqali shakllanishi va uzatilishi mexanizmlari asoslanadi. Muallif tomonidan mavjud nazariy qarashlar tanqidiy qayta ko‘rib chiqilib, lingvistik dunyoqarashni aksiologik koordinatalar tizimi sifatida talqin etish konsepsiyasi ilgari suriladi.