OLIY TA’LIMDA GETEROSIKLIK BIRIKMALAR KIMYOSI FANINI O‘QITISHDA TALABA MARKAZLASHGAN TA’LIM YONDASHUVI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Oliy ta’lim muassasalarida geterosiklik birikmalar kimyosini o‘qitishda talaba markazli ta’lim (student-centered teaching) yondashuvining ahamiyati haqida so‘z yuritiladi. An’anaviy ma’ruza asosidagi o‘qitish usullari, ayniqsa geterosiklik birikmalar kimyosi kabi murakkab kimyo fanlarida talabalarning faol ishtiroki va tanqidiy fikrlash qobiliyatlarini cheklashi mumkin. Tadqiqotda muammoga asoslangan ta’lim (problem-based learning), hamkorlikda o‘rganish (collaborative learning), teskari sinf modeli (flipped classroom) va raqamli molekulyar vizualizatsiya vositalari kabi zamonaviy pedagogik strategiyalar tahlil qilinadi. Ushbu yondashuvlarni qo‘llash talabalarning geterosiklik reaksiyalar mexanizmlarini chuqurroq tushunishiga, motivatsiyasining oshishiga va mustaqil ta’lim ko‘nikmalarining rivojlanishiga yordam beradi. Shuningdek, maqolada kimyo ta’limidagi mavjud muammolar va universitetlar uchun samarali o‘qitish yechimlari muhokama qilinadi.