MAKTAB MENEJMENTIDA PEDAGOGIK RAHBARLIKNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA AMALIY MEXANIZMLAR (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada maktab menejmentida pedagogik rahbarlikning samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy yondashuvlar ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Maktab rahbarining pedagogik jarayonni boshqarishdagi vazifalari, o‘qituvchilar faoliyatini qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari va O‘zbekiston umumta'lim maktablarida menejment madaniyatini shakllantirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, transformatsion rahbarlik, distributed leadership (taqsimlangan rahbarlik) va instructional leadership (ta'limiy rahbarlik) modellarining maktab muhitiga tatbiqi xalqaro tajriba asosida baholanadi. Tadqiqot natijalari asosida maktab direktori va uning o‘rinbosarlarining pedagogik samaradorlikni oshirishga yo‘naltirilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.