YOSHLARDA SOG‘LOM MA’NAVIY IMMUNITETNI RIVOJLANTIRISHDA “OMMAVIY MADANIYAT”NING SALBIY OQIBATLARIGA QARSHI TA’SIR QILUVCHI IJTIMOIY-PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada globallashuv va raqamli axborot oqimlari sharoitida “ommaviy madaniyat”ning yoshlar ongiga ko‘rsatishi mumkin bo‘lgan salbiy ijtimoiy-psixologik ta’sirlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sog‘lom ma’naviy immunitetni shakllantirishning kognitiv, qadriyat-semantik, xulq-atvor va institutsional mexanizmlari ochib beriladi. Maqolada tanqidiy fikrlash, mediasavodxonlik, milliy-madaniy o‘zlikni anglash, ijtimoiy faollik va ta’lim-tarbiya institutlarining o‘zaro hamkorligi yoshlarni manipulyativ va destruktiv ta’sirlardan himoya qilishning muhim sharti sifatida asoslanadi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida yoshlarga oid davlat siyosati, ta’lim islohotlari va ma’naviy-ma’rifiy ishlar mazkur jarayonning huquqiy hamda amaliy tayanchi sifatida ko‘rib chiqiladi.