ODIL YOQUBOV ROMANLARIDA AYOL OBRAZI EVOLYUTSIYASI: TARIXIY SADOQAT VA ZAMONAVIY ERKINLIK MUAMMOSI (“ULUG‘BEK XAZINASI”HAMDA “DIYONAT”ROMANI MISOLIDA) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada taniqli o‘zbek yozuvchisi Odil Yoqubovning “Ulug‘bek xazinasi” va “Diyonat” romanlaridagi ayol obrazlari tizimi, ularning badiiy-psixologik tabiati hamda qahramonlar fe’l atvoridagi o‘zgarishlar qiyosiy-tarixiy tahlil doirasida o‘rganiladi. Ikki turli davr va ijtimoiy tuzum – feodalizm hamda sho‘ro davri turg‘unlik yillarida o‘zbek ayoli irodasining shakllanish shakllari,ularning ijtimoiy-siyosiy faolligi, individual-falsafiy qiyofasidagi evolyutsion tabiiy tarqqiyot jarayoni badiiy matn tahlili vositasida yoritiladi. Shuningdek, qahramon nomlarining muallif individual uslubini shakllantirishdagi ahamiyati va ikki tomonlama xarakter muammolarini ilmiy asoslab beriladi.