O‘ZBEK TILIDA FE’L ANALITIK SHAKLLARINI AVTOMATIK TANIB OLISH MUAMMOLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilida fe’l analitik shakllarini avtomatik tanib olish muammolari kompyuter lingvistikasi nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda fe’l analitik shakllarining lingvistik tabiati, ularning morfologik va sintaktik xususiyatlari hamda tabiiy tilni qayta ishlash tizimlarida uchraydigan muammolar yoritilgan. Xususan, analitik shakllarni avtomatik aniqlash jarayonida yuzaga keladigan omonimiya, yordamchi fe’llarning ko‘p funksiyaliligi, analitik va sintaktik konstruksiyalar o‘rtasidagi chegaralarning noaniqligi, korpus ma’lumotlarining yetarli emasligi kabi masalalar ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, analitik shakllarni aniqlashda qoidalarga asoslangan, statistik va neyron tarmoqlar asosidagi yondashuvlarning imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari o‘zbektili morfoanalizatorlari, sintaktik analizatorlar va mashina tarjimasi tizimlarini takomillashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.