JAHON VA O‘ZBEK ADABIYOTIDA O‘SMIR OBRAZINING SHAKLLANISH BOSQICHLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Adabiyot inson ma’naviyatining, uning ichki kechinmalarining eng teran va rangbarang sohasidir. Unda jamiyat taraqqiyoti bilan birga inson shaxsining shakllanish bosqichlari, ayniqsa o‘smirlik davrida kechadigan ruhiy vatashkiliy o‘zgarishlar aks etdi. Jahon va o‘zbek adabiyotida o‘smir obrazi tarixi – bu doimo izlanish, hayotiy haqiqatni, inson ruhiyatini chuqur badiiy aks ettirish sari intiluvchan jarayondir. Mazkur davrda yosh avlod vakilining o‘z-ozligiga, jamiyatdagi o‘rniga, orzuumidlari va hayot haqidagi tuhfa mushohadalariga bo‘lgan nazar doirasi yanada kengayadi. O‘smirlik – bu inson ruhining kuchli silkinish, izlanish, muammolar va ularni yengib o‘tish sari tashlanadigan bosqichdir. Adabiyot hamisha ushbu ulkan hayotiy bosqichni turli jihatdan o‘rganib, butun tafsilotlar va psixologik muammolari bilan badiiy aspektda yoritgan.