ABDULLA QODIRIYNING “OʻTKAN KUNLAR” ROMANIDA BOSH QAHRAMON TALQINI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning “Oʻtkan kunlar” romani bosh qahramoni Otabek Yusufbek oʻgʻlining obrazi adabiy-nazariy jihatdan keng va tizimli ravishda tahlil etiladi. Qahramon talqinida romantizm, realizm va milliy-ma’rifiy gʻoyalar qanday uygʻunlashganligi, personaj psixologiyasi va uning oʻzbek romanchiligidagi oʻrni yoritiladi. Shuningdek, Otabek obrazini yaratishda Qodiriy qoʻllagan badiiy vositalar – kontrast, simvolizm, psixologik tahlil, nutq individualizatsiyasi – ilmiy asoslarda oʻrganiladi. Tadqiqotda romantik qahramon arxetipi, realistik psixologizm va jadidchilik mafkurasi uchburchagi doirasida Otabek obrazining koʻp qatlamli tuzilmasi ochib beriladi. Otabekning rus adabiyotidagi “ortiqcha odam” tipi bilan oʻxshashligi va farqi ham qiyosiy tahlil asosida koʻrib chiqiladi. Maqola natijalar va xulosalar bilan yakun topadi.