BOBORAHIM MASHRABNING “KIMYO” ASARI: TOSHBOSMA VA ZAMONAVIY NASHRLARNING QIYOSIY TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Boborahim Mashrabga nisbat berilgan “Kimyo” masnaviysining toshbosma va zamonaviy nashrlari qiyosiy-tekstologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida asarning 1898- va 1906-yillardagi Toshkent toshbosma nusxalari, turk olimi Sadi Gedik tomonidan tayyorlangan “Kîmyâ Mesnevisi” (2020) hamda Habibulloh Akmalxon tomonidan amalga oshirilgan zamonaviy oʻzbek tabdili (Toshkent, 2023) asosiy manba sifatida koʻrib chiqiladi. Maqolada uchala nusxadagi transkripsiya farqlari, qofiya tizimidagi oʻzgarishlar, terminologik ayniyat va tafovutlar hamda tabdil jarayonidagi tahririy aralashuvlar aniq matniy dalillar asosida baholanadi.