OILAVIY MUHITNING AQLIY RIVOJLANISHIDA MUAMMOLARI BO‘LGAN BOLALAR IJTIMOIY KO‘NIKMALARIGA TA’SIRI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada oilaviy muhitning aqliy rivojlanishida muammolari bo‘lgan bolalar ijtimoiy ko‘nikmalarining shakllanishiga ta’siri pedagogik va psixologik jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda oilaning tarbiyaviy imkoniyatlari, ota-onalarning pedagogik madaniyati, oiladagi psixologiknmuhit hamda oila a’zolari bilan muloqot jarayonining bolalarning ijtimoiylashuvi va kommunikativ faoliyatiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, maqolada aqliy rivojlanishida muammolari bo‘lgan bolalarda mustaqil faoliyat, hamkorlik, o‘zaro muloqot va xulq-atvor madaniyatini shakllantirishda oilaviy qo‘llabquvvatlashning ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijalari oiladagi sog‘lom psixologik muhit va otaonalar bilan pedagoglarning tizimli hamkorligi bolalarning ijtimoiy moslashuvi hamda kommunikativkompetensiyasini rivojlantirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi. Maqola yakunida oilaviy tarbiya samaradorligini oshirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.