OʻZBEKISTONDA INKLYUZIV TAʼLIMNI TASHKIL ETISHNING TASHKILIY-HUQUQIY VA NORMATIV ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda inklyuziv taʼlimni tashkil etishning huquqiy-meʼyoriy asoslari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Unda alohida taʼlim ehtiyojlariga ega bolalarning taʼlim olish huquqini taʼminlash, ularni jamiyatga ijtimoiy moslashtirish, sogʻlom muhitga integratsiya qilish hamda taʼlim-tarbiya jarayonida teng imkoniyatlar yaratish masalalari yoritilgan. Shuningdek,Oʻzbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi, “Taʼlim toʻgʻrisida”gi Qonun, “Maktabgacha taʼlim va tarbiya toʻgʻrisida”gi Qonun, “Nogironligi boʻlgan shaxslarning huquqlari toʻgʻrisida”gi Qonun, maktabgacha taʼlim tizimini 2030-yilgacha rivojlantirish konsepsiyasi hamda boshqa normativ-huquqiy hujjatlarda inklyuziv taʼlimga oid belgilangan vazifalar tahlil qilingan. Maqolada inklyuziv taʼlimni tashkil etish inson huquqlari, ijtimoiy adolat, teng imkoniyatlar va sifatli taʼlim tamoyillari bilan uzviy bogʻliqligi asoslab berilgan.