UMUMTA’LIM MAKTABLARIDA PEDAGOGLARNING TANQIDIY FIKRLASH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH: NORMATIV-HUQUQIY VA INSTITUTSIONAL OMILLAR TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada umumta’lim maktablarida pedagoglarning tanqidiy fikrlash kompetensiyasini rivojlantirish masalasi normativ-huquqiy va institutsional omillar bilan bog‘liq holda tahlil qilinadi. Tanqidiy fikrlash pedagogning shaxsiy intellektual salohiyati bilangina emas, balki ta’lim muassasasidagi boshqaruv madaniyati, metodik qo‘llab-quvvatlash, malaka oshirish, attestatsiya, davlatta’lim standartlari, pedagog maqomi va kasbiy rivojlanish tizimi bilan ham belgilanadi. O‘zbekiston Respublikasining “Ta’lim to‘g‘risida”gi Qonuni, “Pedagogning maqomi to‘g‘risida”gi Qonuni, umumiy o‘rta ta’limga oid davlat ta’lim standartlari, 2022–2026-yillarga mo‘ljallangan Taraqqiyot strategiyasi hamda “O‘zbekiston — 2030” strategiyasida ta’lim sifati, pedagog salohiyati va kasbiy rivojlanish masalalari alohida yo‘nalish sifatida belgilangan. Maqolada ushbu hujjatlarning pedagoglarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirishdagi bilvosita va bevosita ahamiyati ochib beriladi.