«DEVONI GADOIY» NASHR VARIANTLARIDAGI NUQSONLAR TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Jahon adabiyoti yo‘lining shohbekati bo‘lmish Hazrat Navoiyning turkiy she’riyati uchun zamin hozirlagan badiiy iste’dod sohiblaridan biri Mavlono Gadoiydir. XV asrning I yarmi she’riyati turkiy xalqlar adabiyoti tarixida alohida sahifani tashkil etishi sir emas. Shunga qadar asosan fors-tojik she’riyatidan andoza olib unga ergashish yo‘lidan borgan turkiyzabon ijod ahli ayni shu davrga kelib o‘z uslubi, individual ijodiy mahoratini namoyon eta boshladi. Turkiy she’riyatga bir qator yangi shakl va janrlar, badiiy topilma va poetik vositalarining kirib kelishi Gadoiy she’riyati bilan bog‘liqdir.