ALISHER NAVOIYNING “SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDA SUJET VA KOMPOZITSIYANING GʻOYAVIY BIRLIGINI TA’MINLASHDAGI ROLI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Alisher Navoiyning “Saddi Iskandariy” dostonida sujet va kompozitsiyaning g‘oyaviy birlikni ta’minlashdagi roli tahlil qilinadi. Asardagi voqealar tizimi, Iskandar obrazi, falsafiy mushohadalar hamda hikoyatlarning kompozitsion vazifasi ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot davomida sujet rivoji va kompozitsion qurilishning komil inson, adolat, ilm-ma’rifat kabi g‘oyalarni ochib berishdagi ahamiyati ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, dostondagi poetik vositalar va obrazlar tizimining badiiy yaxlitlikni shakllantirishdagi o‘rni tahlil qilingan.