O‘TKIR HOSHIMOV ROMANLARIDA KUNDALIK TURMUSHNING XOTIRA MAYDONI SIFATIDAGI BADIIY VAZIFASI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola o‘zbek yozuvchisi O‘tkir Hoshimov romanlarida kundalik turmushning xotira maydoni sifatidagi badiiy vazifasini o‘rganadi. Tadqiqot oddiy uy-ro‘zg‘or buyumlari, odatiy amaliyotlar, sezgi tafsilotlari va fazoviy konfiguratsiyalarning Hoshimov badiiy olamida individual hamda kollektiv xotirani faollashtiruvchi mnemik tetiklovchilar sifatida qanday ishlashini aniqlab, tizimlashtiradi. Natijalar kundalik turmush xotira markerlarining olti asosiy kategoriyasini – uy buyumlari, oshxona amaliyotlari, tana odatlari, fazoviy xotira, vaqt sikllari va til reestrlari – yuzaga chiqaradi. Topilmalar shuni isbotlaydiki, Hoshimov nasrida kundalik turmush shunchaki fon emas, balki madaniy identitetni saqlovchi, tarixiy travmani kodlovchi va mafkuraviy bosim davrlarida milliy ongni qo‘llab-quvvatlovchi struktural jihatdan muhim mnemik maydondir. Tadqiqot o‘zbek adabiyotshunosligiga, kognitiv narratologiya va madaniy xotira tadqiqotlariga muhim hissa qo‘shadi.