“TOBUT” VA “MAYMUN YETAKLAGAN ODAM” HIKOYALARIDA EKZISTENSIAL MAKON TALQINI : (Nazar Eshonqul nasri misolida) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Nazar Eshonqulning “Tobut” va “Maymun yetaklagan odam” hikoyalarida ekzistensial makon talqini tadqiq etiladi. Olib borilgan tadqiqotda ekzistensial falsafa (Xaydegger, Sartr, Kamyu) va zamonaviy narratologiya (Herman, Rajun) metodlari qollanilgan. “Tobut” hikoyasida makon olim ontologiyasi kontekstida, tuproq, tor joy va tananing ozaro munosabati sifatida talqin etiladi. “Maymun yetaklagan odam”da esa shahar makoni absurd mavjudlikning sahnasiga, maymun ramzi esa inson erkinligini izlashning metaforasiga aylanadi. Tahlil natijasida Eshonqulning ekzistensial makon talqini ozbekk nasrida yangi badiiy-falsafiy paradigmani shakllantirishi isbotlandi.