ALISHER NAVOIY VA INSON PSIXOLOGIYASINI SHE’RIYAT ORQALI O‘RGANISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola Navoiy asarlarida inson ruhiyati, his-tuyg‘ulari, xarakter va qadriyatlar tasvirini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan, zero, Alisher Navoiy ijodi va uning asarlarida inson psixologiyasini she’riyat orqali o‘rganish zamonaviy adabiyotshunoslik va psixologiya tadqiqotlari uchun dolzarb mavzu hisoblanadi. Tadqiqot davomida g‘azal va ruboiylaridagi mehr-muhabbat, sadoqat, fidoyilik va boshqa insoniy qadriyatlar orqali psixologik jarayonlar tahlil qilinadi. Shuningdek, shoirning badiiy uslubi va obrazlari o‘quvchida uyg‘otadigan hissiy javoblar ham ko‘rib chiqiladi. Natijada maqola Navoiy she’riyatini inson ruhiyatini anglash vositasi sifatida yoritadi va uning zamonaviy tadqiqotlar uchun ahamiyatini oshiradi.