ZAMONAVIY FILOLOGIYA FANI VA UNING SUN’IY INTELLEKT BILAN HAMKORLIGI MASALALARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy filologiya fanining rivojlanish bosqichlari hamda uning sun’iy intellekt texnologiyalari bilan o‘zaro hamkorligi masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellektning tilshunoslik, tarjimashunoslik va adabiyotshunoslik sohalaridagi qo‘llanilish yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Xususan, avtomatik tarjima, tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), korpus lingvistikasi va nutq texnologiyalarining filologiyaga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, sun’iy intellektdan foydalanishning afzalliklari bilan bir qatorda mavjud muammolar, jumladan, semantik noaniqliklar va madaniy kontekstni anglashdagi cheklovlar ham muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari zamonaviy filologiya va sun’iy intellekt integratsiyasi ilmiy izlanishlarni yangi bosqichga olib chiqayotganini ko‘rsatadi.