ESHITISHDA NUQSONI BO‘LGAN BOLALARDA TABIATGA BO‘LGAN MUNOSABATNI TARBIYALASH JARAYONI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada eshitishda nuqsoni bo‘lgan bolalarda tabiatga bo‘lgan munosabatni shakllantirishning pedagogik va psixologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — maxsus ta’lim muassasalarida ekologik tarbiya jarayonining samarali metod va vositalarini aniqlash hamda ularning bolalarning tabiatga nisbatan ongli munosabatini rivojlantirishdagi ahamiyatini ochib berishdan iborat. Tadqiqot davomida kuzatish, suhbat, pedagogik tajriba va qiyosiy tahlil metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, vizual metodlar, amaliy mashg‘ulotlar va interaktiv faoliyatlar eshitishda nuqsoni bo‘lgan bolalarning ekologik tafakkuri hamda tabiatga nisbatan ijobiy hissiy munosabatini rivojlantirishda muhim omil hisoblanadi. Maqolada ekologik tarbiyaning inklyuziv ta’limdagi o‘rni va uning pedagogik samaradorligi ilmiy jihatdan asoslangan.