TALABALARNING MA’NAVIY KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA KITOBXONLIKNING ROLI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta’lim muhitida talabalarning ma’naviy kompetensiyasini rivojlantirishda kitobxonlikning ta’limiy-psixologik va ijtimoiy-madaniy omil sifatidagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi kitobxonlik amaliyotlari orqali ma’naviy kompetensiyaning tarkibiy qismlari shakllanish mexanizmlarini aniqlash hamda ta’lim jarayoniga tatbiq etish uchun konseptual model taklif etishdan iborat. Metodologiya sifatida tizimli yondashuv, kompetensiyaviy paradigma, mazmuniy tahlil va taqqoslash usullari qo‘llanildi; shuningdek, talabalarning o‘qish motivatsiyasi, refleksiya va qadriyatga yo‘naltirilgan xulq-atvorini izohlashda pedagogik-psixologik manbalar sintez qilindi. Ilmiy yangilik kitobxonlikni ma’naviy kompetensiyani rivojlantiruvchi integrativ amaliyot sifatida asoslash, uning indikatorlarini va oliy ta’limda amalga oshirish shartlarini aniqlashtirish hamda kitobxonlikka yo‘naltirilgan ta’limiy muhit dizayni bo‘yicha tavsiyalarni ishlab chiqish bilan belgilanadi.