MATN LINGVISTIKASI VA DISKURS NAZARIYASIDA PARSELLYATSIYA (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada kognitiv tilshunoslikda diqqatni jamlash vositasi sifatida parsellyatsiyaning o‘rni,matn lingvistikasi, diskurs tahlil qilinadi. Unda parsellyatsiyaning badiiy va publitsistik diskurslarda ifodalilikni oshirishi hamda o‘quvchi idrokini boshqarishdagi ahamiyati ko‘rsatiladi. Tadqiqot parsellyatsiyaning matn lingvistikasidagi o'rni va ta’siri yoritib, ularning nutqiy ta’sir kuchini sezilarli darajada oshirishini ta’kidlaydi. Natijalar parsellyatsiyaning yashirin ma’lumotlarni fokusga olib chiqishi, obrazlilik va hissiy ta’sirni chuqurlashtirishini ko‘rsatadi. Shu tariqa, ular zamonaviy diskurs tahlilining muhim vositalari sifatida baholanadi.