“HIBAT UL-HAQOYIQ” ASARI TADQIQIDAGI AYRIM XUSUSLAR (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Qoraxoniylar davri adabiyoti oʻzining gumanistik gʻoyalari, yuksak axloqiy-falsafiy qarashlari, inson va jamiyat kamoloti uchun Soʻnmas mayoq boʻlib xizmat qiluvchi didaktik qimmati bilan ajralib turadi. Ulardan biri Adib Ahmad Yugnakiyning “Hibat ul-haqoyiq” asari boʻlib, mavzusi, poetikası hamda til xususiyatlari nuqtai nazaridan adabiyotimizda muhim ahamiyatga egadir. Maskur xususlar va yaratilgan davri, muallifining hayoti kabi jihatlari esa asarni oʻrganishdagi turli yondashuvlarni taqazo etmoqda. Xususan, “Hibat ul-haqoyiq”ni tadqiq etishda muammoli oʻrinlarning oldini olish uchun manbashunoslik, matnshunoslik, qiyosiy tahlil va diniy-falsafiy yondashuvlarga murojaat qilinishi kerak. Ushbu maqolada, “Hibat ul-haqoyiq” dostonini oʻrganishdagi shu kabi yondashuvlar haqida soʻz yuritiladi.