ZAMONAVIY O‘ZBEK HIKOYACHILIGIDA AYOL OBRAZI POETIKASINING BADIIY-ESTETIK TALQINI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada hikoya janrining nazariy-poetik xususiyatlari, uning badiiy mezonlari hamda zamonaviy o‘zbek hikoyachiligida ayol obrazi talqinining o‘ziga xos jihatlari tahlil etilgan. Hikoya janrining lakonizm, xarakter yaratish, zamon va makon, syujet qurilishi singari poetik unsurlari ilmiy-nazariy qarashlar asosida yoritilgan. Shuningdek, mustaqillik davri hikoyachiligida ayol ruhiyati, ichki kechinmalari va ma’naviy-ruhiy dunyosining badiiy ifodalanish tamoyillari zamonaviy adibalar ijodi misolida tadqiq qilingan. Tadqiqot natijasida ayol obrazi zamonaviy hikoyachilikda nafaqat ijtimoiy, balki falsafiy-estetik mazmun kasb etayotganligi asoslangan.