MIFOLOGIK TAFAKKURNING XALQ DOSTONLARIDA AKS ETISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada mifologik tafakkurning o‘ziga xos xususiyatlari va uning xalq dostonlarida aks etish shakllari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Xalq og‘zaki ijodining muhim janrlaridan biri bo‘lgan dostonlarda mifologik obrazlar, ramziy motivlar hamda qadimiy e’tiqodlar ifodasi keng yoritilgan. Tadqiqot jarayonida mif va folklor o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, qahramonlar xarakterida namoyon bo‘ladigan arxaik tasavvurlar, shuningdek, tabiat va jamiyat haqidagi qadimgi qarashlarning badiiy talqini ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada mifologik tafakkurning doston syujeti va kompozitsiyasiga ta’siri misollar asosida ochib beriladi.