NOVERBAL VOSITALARDAN IJTIMOIY HAYOT VA TA’LIMDA FOYDALANISH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada noverbal vositalarning ijtimoiy hayot va ayniqsa ta’lim jarayonidagi o‘rni hamda ahamiyati tahlil qilinadi. Muloqotning verbal va noverbal shakllari o‘zaro bog‘liqlikda yoritilib, talabalarda ushbu ko‘nikmalarni shakllantirish zarurati asoslab beriladi. Tadqiqotda tilshunoslikning lingvomadaniyatshunoslik, psixolingvistika va paralingvistika yo‘nalishlari doirasida noverbal muloqot masalalariga oid ilmiy qarashlar ko‘rib chiqiladi. Maqolada ta’lim jarayonida talabalar duch keladigan verbal va noverbal muloqotdagi muammolar tahlil etilib, ularning sabablari ochib beriladi. Shuningdek, Amerika maktablarida qo‘llaniladigan sinfxona belgilar tili misolida noverbal vositalarning sinf boshqaruvi va dars samaradorligini oshirishdagi ahamiyati yoritiladi hamda ularni milliy ta’lim tizimida qo‘llash imkoniyatlari muhokama qilinadi. Xulosa qismida noverbal vositalarni rivojlantirish orqali talabalarning shaxsiy va professional kompetensiyalarini oshirish mumkinligi ta’kidlanadi.