TIKUV BUYUMLARINI KONSTRUKSIYALASHDA RAQAMLI VA SUN’IY INTELLEKT TIZIMLARI TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada tikuv buyumlarini konstruksiyalash va modellashtirish jarayonida qo‘llanilayotgan zamonaviy avtomatlashtirilgan raqamli tizimlar hamda sun’iy intellektga asoslangan platformalarning funksional imkoniyatlari va o‘zaro bog‘liqligi solishtirma tahlil asosida o‘rganilgan. Tadqiqotda CLO 3D, Browzwear (VStitcher), Optitex, Tailornova, Style3D, Fashwell AI, shuningdek ChatGPT va Canva platformalarining tikuv buyumlarini loyihalash, modellashtirish va vizuallashtirish jarayonidagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilindi. Maqolada raqamli moda texnologiyalarining dizayn jarayonini avtomatlashtirish, 3D modellashtirish orqali virtual prototip yaratish, sun’iy intellekt yordamida dizayn konsepsiyalarini ishlab chiqish hamda ta’lim jarayonida ushbu tizimlardan foydalanish samaradorligi yoritilgan. Solishtirma tahlil natijalariga ko‘ra, raqamli va sun’iy intellektga asoslangan platformalar tikuv buyumlarini ishlab chiqish jarayonida vaqt tejalishini ta’minlash, mahsulot sifatini oshirish, resurslardan oqilona foydalanish hamda kreativ yondashuvni rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etishi aniqlangan. Shuningdek, tadqiqotda avtomatlashtirilgan raqamli tizimlarning oliy ta’lim muassasalarida dizayn va tikuvchilik yo‘nalishida mutaxassis tayyorlash jarayoniga integratsiya qilishning ilmiy-metodik asoslari hamda istiqbollari asoslab berilgan.