GENDER VARIATIVLIK VA UNING TILSHUNOSLIKDA AKS ETISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada gender variativlik tushunchasi va uning zamonaviy tilshunoslikdagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Gender va til munosabati, erkaklar va ayollar nutqidagi farqlar, shuningdek, gender omilining kommunikativ jarayonga ta’siri yoritiladi. Tadqiqotda sotsiolingvistika va psixolingvistika nuqtayi nazaridan gender variativlikning nutqiy ko‘rinishlari tahlil qilinib, ta’lim jarayonida ushbu masalani hisobga olish zarurati asoslab beriladi. Maqola natijalari tilshunoslik, pedagogika va ijtimoiy fanlar sohasida gender masalalarini o‘rganishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi. Shuningdek, o‘zbek tilida genderga oid tilshunoslik tadqiqotlarining istiqbollari ko‘rsatib beriladi.