SURXONDARYO TURKUM DOSTONLARI FRAZEOLOGIYASINING TEMATIK VA SEMANTIK KOʻLAMI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Surxondaryo turkum dostonlarida uchraydigan frazeologik birliklarning tematik va semantik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda doston matnlaridagi barqaror iboralar, ularning mazmuniy qatlamlari hamda xalqning tarixiy-madaniy qarashlari bilan bog‘liqligi yoritiladi. Frazeologik birliklarning tematik guruhlari aniqlanib, ularning semantik ko‘lami va badiiy tasvir vositasi sifatidagi ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, ushbu iboralar orqali xalq og‘zaki ijodi namunalarida milliy dunyoqarash, urf-odat va qadriyatlarning aks etishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari Surxondaryo dostonlari tilini o‘rganish, ularning badiiy-uslubiy xususiyatlarini aniqlash hamda o‘zbek frazeologiyasini boyitish nuqtayi nazaridan muhim ahamiyat kasb etadi.