GLOBAL TA’LIM TRENDLARI SHAROITIDA BOSHLANGʻICH SINF O‘QUVCHILARINING IJTIMOIY KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH: XALQARO TAJRIBA VA MILLIY YONDASHUV (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida ijtimoiy mas’uliyat va fuqarolik kompetensiyalarini shakllantirishning nazariy-pedagogik asoslari tahlil qilingan. Muallif jahon tajribasi (PISA, TIMSS dasturlari), MDH va mahalliy olimlarning ilmiy qarashlarini qiyosiy o‘rganish orqali ijtimoiy mas’uliyat tushunchasiga mualliflik talqinini beradi. Tadqiqotda ijtimoiy mas’uliyat shaxsning o‘z xatti-harakati oqibatlarini anglashi va jamiyat manfaatlari yo‘lida faol qaror qabul qilish qobiliyati sifatida asoslangan. Maqola yakunida milliy qadriyatlar va zamonaviy pedagogik texnologiyalar integratsiyasi asosida metodik tizimni takomillashtirish zarurati bayon etilgan.