ONOMASTIK TIZIMDA PARADIGMATIK MUNOSABATLAR VA ULARNING STRUKTUR XUSUSIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada onomastik tizimda paradigmatik munosabatlarning o‘rni va ularning struktur xususiyatlari zamonaviy lingvistik yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Onomastik birliklar o‘rtasidagi paradigmatik aloqalar, xususan, sinonimik, variantlilik, derivatsion va semantik yaqinlik asosidagi munosabatlar tizimli ravishda yoritiladi. Tadqiqot jarayonida antroponimlar, toponimlar va boshqa onomastik birliklar o‘rtasidagi ichki tizimlilik, ularning struktur tashkil topishi hamda paradigmatik qatorlar hosil qilish xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada onomastik tizimning ierarxik va dinamik tabiati, uning til tizimidagi o‘rni hamda funksional-semantik imkoniyatlari ochib beriladi. Natijada, onomastik tizim paradigmatik munosabatlar asosida tashkil topgan murakkab va ko‘p qatlamli lingvistik tizim ekanligi asoslab beriladi.