TOPONIMLAR (JOY NOMLARI)NI ILMIY TADQIQ ETILISHINING NAZARIY MUAMMOLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada toponimlar (joy nomlari)ni ilmiy tadqiq etishning nazariy muammolari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda onomastika va toponimika fanlarining shakllanishi, ularning lingvistik, tarixiy, etimologik hamda lingvokulturologik jihatlari yoritiladi. Shuningdek, toponimlarning semantik, morfologik, fonetik va derivatsion xususiyatlari, ularning ijtimoiymadaniy hamda siyosiy omillar ta’sirida shakllanish jarayoni ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqolada toponimlarning tasnifi, etimologik rekonstruksiya muammolari, transliteratsiya va standartlashtirish masalalari, shuningdek zamonaviy metodologik yondashuvlar, jumladan GIS texnologiyalari va raqamli lingvistika imkoniyatlari tahlil qilinadi. Toponimlar til va madaniyat o‘rtasidagi murakkab munosabatlarni aks ettiruvchi muhim lingvistik birlik bo‘lib, ularni o‘rganish kompleks va ko‘p fanli yondashuvni talab etadi.