MOVAROUNNAHRDAN YETISHIB CHIQQAN BALOGʻAT ILMI OLIMLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Movarounnahr hududidan yetishib chiqqan balogʻat (nutq goʻzalligi va badiiy ifoda) ilmi olimlarining ilmiy merosi, ularning Sharq va jahon adabiy-estetik tafakkuri rivojiga qoʻshgan hissasi tahlil qilinadi. Jumladan, balogʻat ilmining asosiy yoʻnalishlari – bayon, ma’oni va badi’ ilmlarining shakllanishi hamda taraqqiyoti Movarounnahr allomalari faoliyati misolida yoritiladi. Shuningdek, ushbu olimlarning asarlarida nutq madaniyati, soʻz san’ati va uslub masalalariga berilgan ilmiy-nazariy qarashlar muhokama qilinadi. Tadqiqot natijasida Movarounnahr olimlarining balogʻat ilmini tizimlashtirish va boyitishdagi muhim oʻrni asoslab beriladi.