“TIB QONUNLARI” ASARIDA QISM-BUTUN MUNOSABATINING (PARTONIMIK ALOQALARNING) IFODALANISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Tib qonunlari asarida uchraydigan qism-butun (partonimik) munosabatlar lingvistik jihatdan tahlil qilinadi. Asarda tibbiy terminlarning shakllanishi, ayniqsa, inson organizmi a’zolari va ularning tarkibiy qismlarini ifodalovchi birliklar orqali partonimik aloqalarning namoyon bo‘lishi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot jarayonida anatomiya terminlari, ichki a’zolar tizimi va kasallik nomlaridagi qism-butun munosabatlar aniqlanib, ularning semantik va tizimli xususiyatlari yoritiladi. Shuningdek, ushbu munosabatlarning o‘zbek tilshunosligida o‘rganilish darajasi ham tahlil qilinadi. Natijada, “Tib qonunlari” asarida partonimik birliklar tibbiy bilimlarni tizimlashtirishda muhim lingvistik vosita sifatida xizmat qilishi asoslab beriladi.