LISONIY SHAXS VA NUTQIY PORTRET YARATISHDA TIL VOSITALARIDAN FOYDALANISH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada lisoniy shaxs tushunchasining nazariy asoslari va nutqiy portretini yaratish masalalari batafsil tahlil qilinadi. Unda lisoniy shaxsning shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar – ijtimoiy muhit, madaniy qadriyatlar, individual psixologik xususiyatlar hamda kommunikativ ehtiyojlar yoritib beriladi. Muallif lisoniy shaxsni aniqlashda til vositalarining, xususan, leksik, frazeologik, grammatik va stilistik birliklarning tutgan o‘rnini chuqur o‘rganadi. Maqolada nutqiy portret tushunchasi keng talqin qilinib, u shaxsning nutq faoliyatida namoyon bo‘ladigan individual uslub, til tanlovi va ifoda vositalari orqali shakllanishi asoslab beriladi. Shuningdek, turli kommunikativ vaziyatlarda til vositalaridan foydalanish darajasi va uslubi lisoniy shaxsning o‘ziga xosligini belgilovchi muhim omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Amaliy misollar orqali nutqiy portretni yaratishda til birliklarining funksional imkoniyatlari ochib beriladi.