MADANIYAT VA MA’RIFAT TELEKANALIDA SUN’IY INTELLEKTNI JORIY ETISHNING TO‘RT QATLAMLI “AME” MODELI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Milliy teleradiokompaniyasi tizimidagi “Madaniyat va ma’rifat” telekanalida sun’iy intellekt texnologiyalarini bosqichma-bosqich joriy etish uchun to‘rt qatlamli AME (Archive–Model–Editorial–Engagement) modeli taklif etiladi. Model arxivni raqamlashtirish, o‘zbek va turkiy tillar uchun NLP, kontent generatsiyasi, subtitrlash, auditoriya tahlili va media asset management jarayonlarini mahalliy texnologiya ekotizimi hamda etik boshqaruv bilan birgalikda yagona ekotizimga birlashtiradi. Tadqiqot hujjat tahlili, konseptual modellashtirish, qiyosiy tahlil va ssenariy asosidagi KPI loyihalash metodlariga tayanadi.