MA’NAVIY-MA’RIFIY ISHLAR SAMARADORLIGINI OSHIRISHNING AKSIOLOGIK YONDASHUV ASOSIDAGI BOSHQARUV TIZIMINING NAZARIY ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada ma’naviy-ma’rifiy ishlar samaradorligini oshirish masalasi aksiologik yondashuv nuqtai nazaridan tahlil qilinadi hamda ushbu yondashuv asosida boshqaruv tizimini shakllantirishning nazariy asoslari yoritiladi. Maqolada ma’naviy-ma’rifiy faoliyatning amaliy natijadorligini faqat tadbirlar soni, hisobotlar hajmi yoki tashkiliy ko‘rsatkichlar bilan emas, balki shaxsda qadriyatlar tizimi, ijtimoiy mas’uliyat, fuqarolik pozitsiyasi, axloqiy tanlov madaniyati va mafkuraviy immunitetning shakllanishi bilan baholash zarurligi asoslanadi. Aksiologik yondashuv ma’naviy-ma’rifiy ishlarni mazmuniy jihatdan qadriyatlarga yo‘naltirish, boshqaruvni esa jarayon emas, natijaviy qadriyatlar ishlab chiqaruvchi tizim sifatida talqin etishga imkon beradi. Maqolada aksiologik boshqaruvning prinsipleri, tarkibiy komponentlari, funksiyalari, samaradorlik indikatorlari va monitoring mexanizmlari tizimlashtirilgan.