5-SINF ADABIYOT DARSLARIDA ABDULLA ORIPOV SHE’RIYATINI GERMENEVTIK METOD ASOSIDA O‘RGANISHNING METODIK IMKONIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada 5-sinf adabiyot darsliklarida Abdulla Oripov she'riyatini o‘rganishda germenevtik metoddan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Germenevtika tushunchasi, uning adabiyotshunoslikdagi o‘rni va xususan, she'rni tahlil qilishdagiahamiyati ochib beriladi. Abdulla Oripovning 5-sinf o‘quv dasturiga kiritilgan she'rlari (masalan, "Qushcha", "Men nechun sevaman O‘zbekistonni?", "Miltiraydi mitti yulduz", "Burgut", "Tilla baliqcha") misolida germenevtik metodning qo‘llanilishi bo‘yicha aniq metodik tavsiyalar beriladi. Maqolada o‘quvchilarning she'rni chuqur anglashlari, muallif g‘oyasini tushunishlari, matnning ko‘p qatlamli ma'nolarini ochishlari hamda ijodiy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishga qaratilgan mashqlar va topshiriqlar taklif etiladi. Germenevtik yondashuv orqali Abdulla Oripov she'riyatining badiiy-estetik qimmatini, falsafiy mazmunini ochish hamda o‘quvchilarning milliy qadriyatlarga hurmatini oshirish maqsad qilingan.