MOTIVATION FACTORS IN LEARNING ENGLISH AT UNIVERSITY LEVEL (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida ingliz tilini o‘rganishda talabalar motivatsiyasiga ta’sir qiluvchi asosiy omillar o‘rganiladi. Tadqiqot o‘z-o‘zini belgilash nazariyasi hamda L2 motivatsion tizimiga asoslanadi va ichki hamda tashqi motivatsiya turlari tahlil qilinadi. Tadqiqot metodologiyasi sifatida o‘n ikkita ilmiy manba asosida sifatli-deskriptiv tahlil qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, motivatsiya psixologik, pedagogik va ijtimoiy-madaniy omillar o‘zaro ta’siri natijasida shakllanadi. Talaba avtonomiyasi, o‘ziga ishonch, o‘qituvchi qo‘llab-quvvatlashi, o‘quv muhiti va kasbiy maqsadlar motivatsiyaning asosiy determinantlari sifatida aniqlangan. Shuningdek, motivatsiyaning dinamik tabiati hamda uning o‘quv jarayonidagi uzluksiz faollikni ta’minlashdagi roli yoritiladi. Tadqiqot natijalari oliy ta’limda ingliz tilini o‘qitishda motivatsiyani oshirishga oid amaliy tavsiyalarni taklif etadi.